67 000 ton CO2

Kunststoffen leveren binnenkort een enorme CO2 besparing.

 

 

Samen met Fostplus kijken kunststof-materialen hoe nieuwe bijkomende volumes kunnen worden ingezameld.

Vandaag worden gezinnnen enkel gevraagd om in de PMD zak flessen en flacons in te zamelen. Dat is goed, maar niet meer van deze tijd. We kunnen immers veel beter. De weldra "oude" wijze van inzamelen maakte immers dat qua kunststoffen enkel PET en HDPE ingezameld werden. Daardoor kwamen enkel deze twee polymeerstromen ook in aanmerking om gerecycleerd te worden.

Daarin brengen we verandering. Immers in 2018 bereidt Fostplus haar aanvraag voor een nieuwe erkenning voor.

Deze keer spelen de kunststoffen erg kort op de bal. We zien immers hoe recycleerbare polymeren zoals LDPE, PP en PS gewoon verbrand worden. Terwijl we deze zouden moeten recycleren. Net dat is immers de boodschap van een Circulaire Economie: "zorg ervoor dat de producten die je vandaag vermarkt, morgen de grondstoffen vormen van de producten die je dan vervaardigt. En dit steeds opnieuw."  

Tegelijkertijd zijn de winsten enorm.

We hebben berekend samen met Fostplus, dat er een extra 70.000 ton plastic verpakkingen zullen gerecycleerd worden per jaar. Dat betekent dat 65% van alle huishoudelijk kunststof verpakkingen in België zullen gerecycleerd worden. Vandaag is dat nog steeds 39%. Europa vraagt dat we tegen 2025 een 55% zouden halen. Om die Kunststoffen te sorteren creëren we ongeveer een 1350 nieuwe jobs voor laaggeschoolde arbeiders. Besparen we met z'n allen zo'n kleine 67.000 ton CO2. Indien je weet dat een auto in de stad ongeveer een kleine 80 gram per kilometer uitstoot en een wagen een levensduur heeft van ongeveer 200 000 kilometer, dan zorgen de Kunststoffen ervoor dat we binnenkort het CO2 belastend effect van 4200 dieselwagens compenseren. Dit door extra inspanningen op dat wat we reeds doen.


De Circulaire Economie? Daar gaan we samen voor!
Het Federplast.be Team

 

 

Google+