30
okt
2017

Nieuwe studie klaar over gebruik van recyclaten

Vanuit Europa wordt er volop ingezet op de circulaire economie. Grondstoffen die we vandaag gebruiken, gooien we niet meer weg.

Samen zullen we ervoor zorgen dat we grondstoffen na gebruik, juist deponeren, zodat anderen ze kunnen ophalen, sorteren en opnieuw inzetten. Dat is de theorie. Maar wat is de praktijk? Gebeurt dit vandaag de dag al?

Uiteraard kent iedereen heel wat initiatieven die gebruikte producten inzamelen.

Er zijn de caritatieve inzamelingen. Uw oude schoenen bijvoorbeeld worden vandaag ingezameld in grote metalen containers ten bate van een goed doel. Sommigen doen net zo voor kleding en nog anderen met de plastic dopjes van flessen. Hoe goed deze initiatieven ook zijn, ze nemen maar een klein deel van de hoeveelheid grondstoffen die we kennen.

Daarom werden er vanuit de industrie ook grote, industriële platformen opgericht welke ervoor moeten zorgen dat materialen zo goed mogelijk worden gerecycleerd. U kent ze zeker: Fostplus, Valipac, Recytyre, Bebat, Recupel,...

Sommige van deze initiatieven bestaan reeds bijna 30 jaar.

Tijd dus om eens een stand van zaken op te maken. Te zien hoeveel van de ingezamelde producten er ook daadwerkelijk een nieuw leven kennen.

EuPC, de Europese organisatie van kunststofverwerkers, heeft deze stand van zaken opgemaakt voor gans Europa. Federplast.be werkte mee vanuit België. Zodat we een goed zicht zouden krijgen op wat Europese kunststofverwerkers van recyclaat vandaag de dag reeds opnieuw inzetten.

Bent u lidbedrijf? Heeft u méér interesse in deze studie? Neem dan contact op met secretariat@federplast.be.

 

tot gauw
Het Federplast.be Team

 

  

 

 

Google+