Sectie schrijnwerk is hét Belgische overlegplatform voor producenten van kunststof profielen. Producenten verzamelen zich en kijken hoe ze door processen en producten te innoveren, de meest duurzame profielen kunnen vermarkten.

Daartoe buigt het overlegplatform zich over tal van onderwerpen:

  • het recycleren van kunststof profielen: kunststof profielen vormen de sectie bij uitstek welke haar kringloop wist te sluiten. Sinds 2010 werd in Brussel aangetoond hoe kunststof ramen en deuren uitgebouwd worden uit een bestaande woning, ingezameld worden in een container en vervoerd worden om in België gerecycleerd te worden tot onderdelen van nieuwe kunststof ramen en deuren. Hiermee tonen kunststof profielen dat zij Cradle to Cradle zijn.
     
  • de milieu-impact van kunststof profielen: wegen kunststof profielen zwaarder op ons milieu of niet? Met deze vraag zijn de producenten van kunststof profielen naar het VITO getrokken. Het VITO heeft nauwkeurig alle impacten geanalyseerd en geverifieerd. Het resultaat verbaast niet. Kunststof profielen hebben geen zware milieu-voetafdruk. Integendeel. Toch willen we ook hier verdure stappen blijven zetten. Het kan immers altijd beter.
  • de kwaliteit van kunststof profielen: jarenlang genieten van kunststof profielen vereist een hoge kwaliteit. Dergelijke kwaliteit leveren in de markt vereist de nodige afspraken omtrent minimaal te behalen technische performanties. Vandaag zien we hoe kunststof ramen en deuren ingebouwd in de jaren '60 mondjesmaat vrijkomen. Niet omdat ze einde levensfase zijn, wel vaak omdat mensen de enkele beglazing van toen willen vervangen door een driedubbel verbeterde beglazing. Dat vraagt andere diepere kunststof profielen. Voor de bouwheer is de investering na enkele Jaren snel terug verdient, via zijn verminderde energie factuur. En de planeet vaart er eveneens wel bij.
  • de isolatiewaarde van kunststof profielen: immers heel wat warmte gaat verloren doorheen profielen. Zeker wanneer deze vervaardigd worden uit thermisch geleidend materiaal. Kunststof profielen zijn van nature uit thermische isolators. Ze geleiden de warmte niet, waardoor er minder warmte verliezen optreden.
  • de inbraakwerendheid van kunststof profielen: uit onderzoek weten we dat inbraakwerendheid bepaald wordt door het hang- en sluitwerk. Wie stalen ramen installeert, en deze vastzet met standaard sluitwerk, is kwestbaarder dan wie kunststof ramen installeert voorzien van inbraakwerend sluitwerk. Elke inbraak is een drama. Veelal een drama dat vermeden kon worden door beter hang-en sluitwerk te kiezen. Samen met de sector trachten we bouwheren en architecten te sensibiliseren.    
  • de brandwerendheid van kunststof profielen: kunststof profielen hebben een ontbrandingstemperatuur van 450°C. Dat is hoog. Immers voor papiervezels ligt deze temperatuur op 200°C. Bijkomend blijven kunststof profielen niet branden eenmaal de externe vlam verwijderd wordt. Toch wil niemand het meemaken dat er brand ontstaat in huis. Door samen te werken met andere stakeholders zoeken we hoe we het aantal brandslachtoffers verder kunnen laten dalen.

 

Het communiceren van al dit werk, geleverd in de loop van de voorbije jaren, is vandaag cruciaal. Federplast.be zoekt dan ook volop naar kanalen om de ware identiteit van kunststof profielen nog beter te communiceren. Indien u hierin een bijdrage denkt te kunnen leveren, dan mag u altijd contact met ons opnemen: construction@federplast.be

Google+